Rownanie prostej przechodzącej przez punkty...
monika: 1. Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(1,2) i B=(3,−2)
2.Napisz rownanie okręgu której AB jest srednicą A,B z zadania 1.
22 paź 11:36
tn: 1)
y=ax+b
{3 =a + b
{−2 = 3a + b
rozwiązać i po wszystkim
22 paź 11:41
monika: (x
2 − x
1 ) (y− y
1 ) = ( y
2 − y
1 ) (x− x
1 )
(3−2)(y−2)=((−2)−2)(x−1)
1(y−2)=−4(x−2)
y−2=(−4x)−8
y=−4x−8+2
y=−4x−6 (równanie prostej przechodzącej przez punkty A=(1,2) i B=(3,−2) , bardzo bym prosila o
sprawdzenie .
Napisz rownanie prostej okręgu którego AB jest średnicą A,B z zadania poprzedniego. Wogole
niemam pojęcia jak sie za to zabrać...
22 paź 12:45