Wykonaj działania
licealista: Jak to ruszyć? Niech ktoś mi da punkt zaczepienia proszę

Wykonaj działania:
22 paź 10:47
licealista: Przepraszam źle przepisałem, powinno być
22 paź 10:49
Tadeusz:
popatrz na wzory skróconego mnożenia ... i próbuj ...
22 paź 10:53
Vizer: Zał:
a≠b ⋀ a
2−b
2≠0
(a−b)(a+b)≠0
a≠b ⋀ a≠−b
| (a−b)(a+b) | | (a−b)(a2+ab+b2) | | a2+ab+b2 | |
| − |
| =a+b− |
| = |
| a−b | | (a−b)(a+b) | | a+b | |
| a2+2ab+b2−a2−ab−b2 | | ab | |
| = |
| |
| a+b | | a+b | |
22 paź 10:55
licealista: Yhym, myślę, że rozumiem. A coś takiego jak rozwiązać?
[(m−n)3−p3]:(m−n−p)
22 paź 11:13
ICSP: a znasz wzór na a3 − b3 ?
22 paź 11:24
licealista: (a−b)(a2+ab+b2)
22 paź 11:26
ICSP: a = (m−n)
b = p
22 paź 11:26
licealista: Czyli:
| (m−n−p)((m−n)2+(m−n)p+p2) | |
| =(m−n)2+(m−n)p+p2 |
| (m−n−p) | |
Dobrze?
22 paź 11:31
ICSP: 
Możesz jeszcze ewentualnie powymnażać te nawiasy i koniec.
22 paź 11:32
licealista: Tzn:
m2−n2+mp−np+p2
Tak?
Ale gdybym pozostawił w poprzedniej formie to nie będzie błędu, tak?
22 paź 11:34
ICSP: nie powinno być ale nauczyciel może się przyczepić.
Prawie dobrze.
(a−b)2 = a2 −2ab + b2
22 paź 11:38
licealista: Bardzo dziękuje

Jeszcze to, dobrze rozwiązałem?
| √(a−b)2 | | (a−b) | |
| = |
| =1 |
| (a−b) | | (a−b) | |
Dobrze kombinuje?
22 paź 11:41
ICSP: Nie

1. Założenia
2. Wzór :
√a2 = |a|
22 paź 11:41
licealista: Zawiesiłem się, czyli?
22 paź 11:46
ICSP: √a2 = |a|
jak myślisz ile wynosi a?
22 paź 11:47
licealista: Moduł z a, czyli jest to liczba dodatnia.
22 paź 11:50
ICSP: chodzi mi o to ile wynosi ono w twoim przykładzie.
22 paź 11:52
licealista: Oj, wstyd, wstyd totalna zawiecha
22 paź 11:56
ICSP: √(c)2 = |c|
√(a−b)2 =
22 paź 11:58
licealista: |a−b|?
22 paź 11:59
ICSP:
22 paź 12:05
ICSP: Teraz otrzymujesz:
i rozpisujesz przedziałami:
dla a>b wyrażenie jest równe 1
dla a<b wyrażenie jest równe −1
22 paź 12:06
licealista:

Czyli zapisuje to tak:
| | ⎧ | 1 gdy a>b | |
| |a−b| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −1 gdy a<b | |
Przepraszam, ze tak się dopytuje, ale sam widzisz, że mam z tym problemy
22 paź 12:24
ICSP: tak
22 paź 12:25
licealista: Dziękuje Mistrzu
22 paź 12:29