pomocy prosze
35 MATEUSZ:
Dane są dwa wielomiany : W(x)=3x2−5x+4 i P(x)=4x−3
oblicz :
W(x)+P(x), W(x)−P(x),
W(x) * P(x), W(x) : P(x)
22 paź 09:55
think: Mateusz, jeszcze mogę zrozumieć, że masz probem z podzieleniem tych wielomianów, ale reszta
przykładów jest prosta, więc do roboty!
W(x) + P(x) = 3x2 − 5x + 4 + 4x − 3 = ...
W(x) − P(x) = 3x2 − 5x + 4 − (4x − 3) = ...
W(x)*P(x) = (3x2 − 5x + 4)*(4x − 3) = ...
22 paź 10:03
35 MATEUSZ: ale jak mam się za to zabrać
22 paź 10:09
think:
| | 3 | | 11 | |
(3x2 − 5x + 4) : (4x − 3) = |
| x − |
|
|
| | 4 | | 16 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
22 paź 10:37
think: Mateusz dodaje i odejmuje się tylko wyrazy podobne
czyli x2 z x2 (x2 + x2 = 2x2)
x z x (x + x = 2x)
√3 z √3
nie można dodać x2 + x ≠ x3
22 paź 10:39
think: natomiast mnożenie to każdy z kazdym
a(b + c) = ab + ac
(a + b)(c + d) = ac + ad + bc + bd
22 paź 10:40
35 MATEUSZ: orany dla mnie to jest straszne jak się na to popatrzę

bo dawno takich rzeczy nie
rozwiązywałem
22 paź 10:43
think: a to radzę spróbować odświeżyć pamięć jak najszybciej, człowiek najlepiej uczy się przez
błędy... zacznij od dodawania, dla ułatwienia ten sam kolor to są wyrazy podobne czyli
wyrażenia które można dodać do siebie.
W(x) + P(x) = 3x2 − 5x + 4 + 4x − 3 =
22 paź 11:27
35 MATEUSZ: czyli mam być 3x2−1x+1
22 paź 11:35
35 MATEUSZ:
22 paź 11:35
think: tak Mateusz przy czym przy x jak jes jeden możesz je opuścic 1x == x
22 paź 11:41
think: teraz odejmowanie, pamiętaj ze minus przed nawiasem zmienia znaki na przeciwne.
3x2 − 5x + 4 − (4x − 3) =
22 paź 11:42
35 MATEUSZ: czyli następne będę

3x
2−9x+1
3x
2−20x+12
22 paź 11:44
think: źle odejmowanie, nie zmieniłeś wszystkich znaków

−(4x − 3) = −4x
+ 3
22 paź 11:53
35 MATEUSZ: ale dałem +12
22 paź 11:59
35 MATEUSZ: 4+3=12 i dla tego dałem +12
22 paź 12:00
think: natomiast mnożenie można rozpisać żeby było łatwiej:
(3x2 − 5x + 4)*(4x − 3) = 3x2(4x − 3) − 5x(4x − 3) + 4(4x − 3) = ...
22 paź 12:07
think: Mateusz z tego co wiem to 4*3 = 12 natomiast 4 + 3 to 7
22 paź 12:07
ICSP: 4+3 = 12

On uznaje tą samą matematykę co u mnie
22 paź 12:08
35 MATEUSZ: oj ale się poplątałem już

i nie wiem juz co mam dobrze a co zle
22 paź 12:11
35 MATEUSZ: i jak ma to być w końcu rozwiązanie poprawnie i po kolei
22 paź 12:13
ICSP: to zacznij robić od nowa

Chociaż będziesz miał porządek. Jak ja robię to zawsze to działa.
22 paź 12:13
35 MATEUSZ: oj pomóż proszę
22 paź 12:15
think: dodawanie było dobrze.
odejmowanie: 3x2 − 5x + 4 − (4x − 3) = 3x2 − 5x + 4 − 4x + 3 = 3x2 − 9x + 7
22 paź 12:21
think: teraz mnożenie, przykładowo:
−5x(4x − 3) = −5x*4x −5x*(−3) = −20x2 + 15x
22 paź 12:22
35 MATEUSZ: a mnożenie jest dobrze to co pisałem?
22 paź 12:28
think: przykro mi, nie wiem skąd Ci się wzięło tamto, ale na pewno jest źle.
22 paź 12:28
35 MATEUSZ: a jak powinno być poprawnie możesz mi to potłumaczyć?
22 paź 12:44
35 Mateusz: 
22 paź 14:32
think:

wymnażasz pierwszy element nawiasu przez wszystkie elementy drugiego nawiasu i dodajesz, idąc
po niebieskich strzałkach masz:
4x*3x
2 + 4x*(−5x) + 4x*4 +
wymnożone już są wszystkie elementy drugiego nawiasu przez pierwszy element pierwszego nawiasu
to teraz mnożenie przez drugi element pierwszego nawiasu analogicznie
+ (−3)*3x
2 + (−3)*(−5x) + (−3)*4
=....
i dopiero wymnożenie tych i dodanie wyrazów podobnych to jest mnożenie.
24 paź 12:53