edyta: spośród liczb 0,1,2,3,4,5.......1000 wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia że liczba ta jest podzielna przez 4 lub5.
16 kwi 10:07
byskup:
Ω={1;2;3;4;...;1000} zbiór omega
moc zbioru omega to "Ω" z kreseczkami u góry i wynosi 1000
A - liczby podzielne przez 4
A={4;8;12;16;...;1000} zbiór a przedastawia wszystkie liczby podzielne przez 4 z ostanią
największą liczbą należącądo tego zbioru liczbą 1000
teraz wyznaczam moc zbioru A to "A" z kreseczkami u góry i wynosi=250 (czyli takich liczb
które są podzielne przez 4 jest 250)
-------------------ostanią liczbą ze zbioru A dzielę przez pierwszą
1000/4=250------------------------
teraz obliczam prawdopodobieństwo tego zdarzenia, czyli:
P(A)=Moc zbioru "A" przez moc zbioru "Ω"
P(A)=250/1000
P(A)=0,25
identycznie robię z druga liczbą
B - liczby podzielne przez 5
B={5;10;15;20;...;1000} zbiór a przedastawia wszystkie liczby podzielne przez 5 z ostanią
największą liczbą należącądo tego zbioru liczbą 1000
teraz wyznaczam moc zbioru B to "B" z kreseczkami u góry i wynosi=200 (czyli takich liczb
które są podzielne przez 5 jest 200)
-------------------ostanią liczbą ze zbioru B dzielę przez pierwszą
1000/5=200------------------------
teraz obliczam prawdopodobieństwo tego zdarzenia, czyli:
P(B)=Moc zbioru "B" przez moc zbioru "Ω"
P(B)=200/1000
P(B)=0,2
teraz wyznaczę część współną zdarzenia A i zdarzenia B czyli liczby które są podzielne
jednocześnie przez 4 i 5
A część wspólna B (część wspólna - to odwrócony znak sumy "U")
mam nadzieje że wiadmomo o co chodzi
"A część wspolna B"={20;40;...;1000} to zbiór takich liczb które sa podzielne
jednocześnie przez 4 i 5
teraz wyznaczam moc zbioru "Aczęsć wspólna B" to z kreseczkami u góry i wynosi=50 (czyli
takich liczb które są podzielne przez 4 i 5 jest 50)
teraz moc zbioru "A część wspólna B"
"A część wspólna B"=50
i prawdopodobiństo części wspólnej
P("A część wspólna B")= Moc zbioru "A część wspólna B" przez moc zbioru Ω
P("A część wspólna B")=50/1000
P("A część wspólna B")=0,05
teraz korzystam ze wzoru:
P(AuB)=P(A)+P(A)-P("A część wspólna B")
by obliczyć prwadopodobieństwa że ta liczba jest podzielna przez 4 albo 5
podstawiam do wzoru i otrzymuję :
P(AuB)=0,25+0,2-0,05
P(AuB)=0,4--to szukane prawdopodobieństwo
16 kwi 19:47
Moog vel Marek: byskup: błąd zbiór Ω nie wynosi 1000, tylko 1001; reszty już nie sprawdzałem, tylko to mi
sie rzuciło w oczy
16 kwi 20:31