oblicz
aga: Na zewnątrz trójkąta równoramiennego o ramionach 1 cm i kącie 120 stopni jest skonstruowana
linia ze wszystkich punktów, z których każdy ma odległość od brzegu trójkąta równą 1 cm.
Oblicz długość tej linii.
22 paź 00:04
Eta:
pomagam
22 paź 00:52
Eta:
Cierpliwości, bo rysuję!
22 paź 00:53
Eta:

Fajne zadanko
L =a+1+1+2x+y = 2+a+2x+y
α= 360−(120+2*90)= 60
o , β= 360− (30+2*90)= 150
0
zauważ,że α+2β= 360
o => że suma łuków opartych na tych kątach tworzy cały okrąg
o promieniu r= 1
czyli 2x+y= 2πr= 2π pozostaje teraz tylko wyznaczyć "a"
a=
√3 ( dojdź sama dlaczego?)
i mamy
L = 2+2π+
√3 [cm]
Pozdrawiam .... dobrej nocy

Dodatkowe moje pytanie: jaka jest wartość pola ograniczonego tą linią
L ?
22 paź 01:15
Eta:
No i
aga poszła spać
22 paź 01:17
Eta:
Sorry za krzywizny na łukach ( nie udało mi się ładnie narysować
22 paź 01:18