Objetosc
Szybi: Puszka do konserw o pojemności 54π cm
3 ma kształt walca. Jakie powinny być wymiary puszki aby
do jej wykonania zużyć najmniejsza ilość blachy
21 paź 23:37
Eta:

Puszka ma kształt walca V=πr
2h P
c= 2πr
2+2πrh
| | 54 | | 108π | |
Pc(r)= 2πr2+2πr* |
| = 2πr2+ |
| |
| | r2 | | r | |
| | 108π | |
P'(r)=0 <=> 4πr= |
| <=> r3=27 |
| | r2 | |
to r=3 i h=...... = 6
21 paź 23:52
Jolanta: | | 108π | |
Eto było Pc(r)=2πr2+ |
| |
| | r | |
co dalej zrobiłas ?
22 paź 00:05
Piter: Obliczyła pochodną funkcji. Miejsce zerowe popchodnej jest ekstremum funkcji czy li argumentem
dla ktorego funkcja w tym przypadku przyjmuje wartosc najmniejsza
22 paź 00:06
Eta:
policzyłam pochodną po "r"
22 paź 00:07
Jolanta: Ale pochodnej nie ma w szkole
22 paź 00:17
Jolanta: jak mozna to inaczej zrobić ?
22 paź 00:21
Szybi: a dlaczego tutaj jest r
3 w przed ostatniej linijce
23 paź 08:38