Prostokat
Szybi: Wśród wszystkich prostokątów o obwodzie 20cm wyznacz prostokąt o największym polu. BArdzo
prosze o pomoc
21 paź 23:31
Tadeusz:
wiadomo, że kwadrat (a=5) ...
21 paź 23:37
Eta:
a,b −−− wymiary prostokąta a, b>0
2a+2b=20 => a+b=10 => a= 10−b , dla b€ (0,10)
P=a*b to: P(b)= (10−b)*b= −b
2+10b −−− to f. kwadratowa, ramiona paraboli do dołu
zatem osiąga największą wartość w wierzchołku paraboli
to a
max= 10−b= 5
takim prostokątem jest kwadrat o boku 5 cm
21 paź 23:38
Szybi: a jak do tego doszedłeś
21 paź 23:38
Eta:
21 paź 23:39
Tadeusz: Eta jak zwykle niezawodna−
21 paź 23:40
Szybi: a skad tam sie wzielo to −2
21 paź 23:48
Szybi: i po czym wiesz ze ramiona sa skierowane do dolu
21 paź 23:48
Piter: bo we wzoprze na dole jest 2a u nas tu a=−1 wiec 2a=−2
21 paź 23:49
Piter: bo a <0 skoro a ujemne to ramiona do dolu jakby bylo dodatnie(a>0) bylyby w gore
21 paź 23:49
Szybi: a czemu a = −1
21 paź 23:50
Piter: y= −b2+10b taka jest tam funkcja. a to jest wspolczynnik ktory stoi przy b2 wiec liczba przy
b2 tam to −1 (bo mamy −b2 czyli tak jakby −1b2)
21 paź 23:52
Szybi: mhm

dzieki

teraz juz kumam
21 paź 23:52
Piter: nie ma sprawy do usług
21 paź 23:53
Eta:
Szybi
Jak skierowane są ramiona paraboli np: y= −2z2+5z , y= −3x2+4
P(t)= −2t2−4t , P(b)= −b2+10b
21 paź 23:56
Szybi: w dol
22 paź 00:00
Eta:
ok

...........
22 paź 00:01
Piter: dobrze Szybi
22 paź 00:01
Szybi: ale serio czy sie nabijacie ze mnie

bo niestety ja takim orlem z matmy nie jestem..
22 paź 00:02
Vizer: Eta nikogo by nie wypuszczała w maliny
22 paź 00:03
Piter: nie no w porzadku dobrze na serio
22 paź 00:03
Eta:
Szybi
Podaj jeszcze współczynniki a i b dla każdej z tych funkcji
będę miała pewność,że zrozumiałeś rozwiązanie zadania
22 paź 00:04
Eta:
Vizer ...chyba,że w

malinowe
22 paź 00:06
Vizer:
22 paź 00:07
Szybi: −2 5 , −3 4 −2 4 −1 10
22 paź 00:07
Eta:
Szybi
22 paź 00:08
Szybi: dzięki

^^ śmiej się z ludzkiej głupoty
22 paź 00:08
Eta:
Ojjjj w przykładzie y= −3x
2+4 to a= −3 b=0 c= 4
nie wzięłam okularów
22 paź 00:10
ktośtam: A po co w ogóle takie coś obliczać, skoro i tak wiadomo, że wyjdzie kwadrat bo to jest
aksjomat?
22 paź 00:10
Szybi: a co sie dzieje kiedy a = 0
22 paź 00:10
Piter: w przypadku funkcji kwadratowej a nie mzoe byc rowne 0. bo jak bedzie rowne 0 to funkcja jest
liniowa (bo fizycznbie nie ma kwadratu)
22 paź 00:11
Eta:
Ja się nie śmieję

.... cieszę się ,że zrozumiałeś/aś i moja nauka nie poszła w las
22 paź 00:12