miejsca zerowe i dziedzina
monka: wyznacz miejsce zerowe: zrobiłam to tak:
wyznaczam deltę z mianownika:
Δ=4+12=16
√16=4
x
1=−3
x
2=1
x
2+2x−3>0
D= (−
∞;−3)(1;+
∞)
a co licznikiem?czy tak? i co dalej?:
x
2−9=0
(x−3)(x+3)=0
x=3 x=−3
21 paź 23:31
Vizer: Mianownik ma być różny 0 nie większy od niego.
21 paź 23:32
Piter: mianownik różny od 0 czyli x rozne od −3 oraz rozne 1. Licznikz robilas dobrze ale zauwaz ze −3
nie nalezy do dziedziny wiec jedynym miejscem zerowym tej funkcji jest 3
21 paź 23:35