czworościan foremny, cosinus kąta dwuściennego
Lisa: Oblicz cosinus kąta dwuściennego pomiędzy dwoma ścianami czworościanu foremnego.
wskazówka: Narysuj przekrój czworościanu wzdłuż jednej z krawędzi i wysokości. Następnie
zastosuj twierdzenie cosinusów.
Mam problem z narysowaniem przekroju czworościanu wzdłuż jednej z krawędzi i wysokości? Mógłby
ktoś rozrysować jak by to wyglądało?
21 paź 22:59
Eta:

α−−miara kąta dwuściennego ( między wysokościami w ścianach bocznych)
ze wzoru cosinusów po przekształceniu:
| | hb2+hb2−|DE|2 | |
cosα= |
| |
| | 2*h+b*hb | |
podstaw dane:
| | 1 | |
cosα= ......................... = |
| |
| | 3 | |
21 paź 23:29
Eta:
poprawiam chochlika w mianowniku
−−−−−−−
2*hb*hb
21 paź 23:31
Lisa: dziękuję serdecznie !
22 paź 12:01
Lisa: ale mi wychodzi 2/3 a nie 1/3
22 paź 12:41
Lisa: przepraszam, zwracam honor, pomyliłam się w obliczeniach, ale już wiem co i jak
22 paź 12:43