dziedzina funkcji
sylka: wyznacz dziedzine funkcji
1) f(x)=log(x+3)+
√(1/2)2x −1
bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu bo nie rozumiem
21 paź 22:21
Piter: no np drugi przyklad to wyrazenie x2−2x−3 musi byc >0 wiec nierownosc kwadratowa Δ=4+12=16 .
Pierwisatek z delty=4 x1=2−4 na 2=−1 x2=2+4 na 2=3 rysujemy parabole ramionami do gory i
odczuytujemy ze x nalezy(−∞;−1)∪(3;+∞)=D
21 paź 22:46
Piter: a co do a x+3>0 oraz (1/2)2x − 1≥0 wiec z pierwszego x>−3 a z druygiego mamy (1/2)2x ≥1 wiec
(1/2)2x ≥ (1/2)0 wiec 2x≤0 wiec x≤0 i teraz czesc wspolna zpierwszegoi i drugiego to mamy
(−3;0>=D (calte to 2x jest w potedze )
21 paź 22:51
niewiadoma: a jak wyznaczyc miejsca zerowe np z tej funkcji w jednym zadaniu i dziedzinę to co po kolei? i
co bedzie czym?
21 paź 22:52
Piter: pierw dziedzine a potem cala funkcje prownujemy do 0 roziwazujemy rownanie i te miejsca zerowe
co wyjda sprawdzamy czy naleza do dziedziny jeslit ak to ok a jak nie to odrzucamy
21 paź 22:55
niewiadoma:
napisałes D=(−3;0> możesz to napisac skad to wziąłes?
21 paź 23:02
Piter: napisalem tam ze to czesc wspolna dwoch warunkow pierwsze wyszlo ze x>−3 a drugie x≤0 .
Narysuj sb to na osi i wyznacz czesc wspolna
21 paź 23:03
niewiadoma: chodzi mi o wyznaczenie D w drugim przykładzie.
bo miejsca zerowe to x1 i x2 a jak wyznaczyc dziedzine w przykładzie drugim?
21 paź 23:14
Piter: no jest wyznaczona
21 paź 23:17
Piter: opisalem wszytsko jak dziedzine wyzncazylem, czytaj uwaznie roziwazanie
21 paź 23:17
Piter: parabole sie rysuje i odczytuje gdzie lezy powzyej osi x. to jest nierownosc kwadratowa
21 paź 23:18
sylka: dzięki zaczynam rozumieć...

a co się dzieje z tym logarytmem z 1 zadania: log(x−3)
21 paź 23:35
Piter: no x−3>0 napisalem dlatego ze liczba logarytmowana musi byc dodatnia wiec chodzi o to ze x−3
musi byc dodatnie tylko wtedy logarytm jest okreslony
21 paź 23:36
sylka: dzięki

sorry nie znam tych wszystkich "praw" matematycznych

jeszcze jedno pytanie: co z tym x w liczniku w zadaniu 2?

z góry dzięki

21 paź 23:46
Piter: do dziedziny sie licznik nie liczy (chyba z ebylby w nim pierwisatek) . a tak to tylko
mianownik. nie ma sprawy do usług
21 paź 23:47
sylka: | | lnx | |
czyli w takim zadaniu: f(x)= |
| logarytm naturalny mam pominąć i liczyć tylko |
| | √x2−2x | |
mianownik−pierwiastek?
lepiej się upewnić niż źle zrobić


Dziękuje bardzo za pomoc
21 paź 23:55
Piter: no akurat top co napisalas to nie do konca tak bo na gorze jest logarytm xd a logarytm jest
okreslony tylko dla liczb dodatnic\h wiec tam musialabys brac pod uwage licznik akonkretnie
x>0 , ale jak nie ma logarytmow lub pierwisatkow lub ulamkow na gorze to do dziedziny sie
bierze sam mianownik.
21 paź 23:58
konrad: Jak masz jakieś iksy pod pierwiastkiem, w mianowniku czy w logarytmie, to wtedy musisz te iksy
sprawdzić.
22 paź 00:07
pięta:(: wiec jaka bedzie dziedzina funkcji wyzej napisanej?
8 lis 09:00
sushi_ gg6397228:
x>2
8 lis 09:02
pięta:(: mam jeszcze kilka takich zadan...
f(x)= log(−x) + √e2x−1
8 lis 14:52
pięta:(: b) f(x)=p{9−x
2+tgx
c) f(x)=
√log(1−x)−1 bardzo prosze o pomoc
8 lis 14:55