trygonometria
+/-: Mogę prosić o sprawdzenie czy odp B jest prawidłowa ?
Jeżeli α jest kątem ostrym , to Tożsamością trygonomiczną NIE jest
A. (sinα + cosα)2 = 1
B.1+cos2α− sin2α=2 cos2α
C.cosα+cosαtg2α= 1cosα
D.sinα+cosαcosα = 1+tgα
21 paź 22:16
Piter: B nie jest prawidlowa odp. Pomyśl o A
21 paź 22:28
+/-: ja pier...

nie wiem już jak to zrobić...

21 paź 22:34
Piter: (sin+cos)2=sin2 + 2sincos + cos2=1
sin2+cos2 to wiadome ze to jedynka wiec 1+2sincos=1 co oczywiscie jest sprzeczne( dopisz
sobie alfa do symbolu sin i cos)
21 paź 22:36
Piter: (a+b)2 korzystalem z tego wzoru podnoszac do kwadratu xD
21 paź 22:37
Piter: (a+b)2=a2 + 2ab + b2
21 paź 22:38
+/-: początkowo myślałem ze to A , no tylko ze odp B, też mi wysza sprzeczna i na końcu już
zgłupiałem całkiem xD. w każdym razie dzięki
21 paź 22:40
Piter: jesli chodzi o B to po lewej stronie 1+ cos2−(1−cos2)=1+cos2−1+cos2=2cos2 =P wiec wyszla
tozsamosc wiec jest prawidlowa xd spoko polecam sie na przyszlosc
21 paź 22:43