Ciało liczb zespolonych
Kasia: Wyznaczyć postać trygonometryczną tego z pierwiastków
z= 8√−128+128√3i , dla których argument główny jest najmniejszy. Jako r podać moduł
otrzymanego pierwiastka, a jak a argument główny w stopniach.
r=
a=
21 paź 21:56
sushi_ gg6397228:
lecisz ze wzoru na pierwiastki "8−go" stopnia z liczby zespolonej
21 paź 22:14
natka: z=\sqrt[4]{−16}
12 gru 00:39
Basia:
z
1 = −128 + 128
√3i = −2
7 + 2
7√3
|z
1| =
√214+3*214 =
√4*214 = 2*2
7 = 2
8
z
1 = 2
8*(cos
2π3 + i*sin
2π3)
teraz zastosuj wzory Moivre'a
12 gru 00:48