Wartość bezwzględna
Kaznodzieja: Witam.
Czy przedział dla nierówności |2x−9|>= −3 wynosi x=<3;+nieskończoność)?
I mam problem z tymi równaniami/nierównościami
a) ||x−3|−8|=6
b) |3−|x+5||=<1
c) |2|x−1−3|=<5
Z góry dzięki za pomoc.
21 paź 21:56
Piter: w przypadku pierwszegop pytania to nieprawda. Wartośc bezwzględna jest zawsze nieujemna więc
zawsze większa od −3 co oznacza ze rozwiazaniem tej nierówności jest zbiór wszytskich liczb
rzeczywistych R
21 paź 22:01
Piter: Jeśli chodzi o równanie a to:
llx−3l−8l=6
lx−3l−8=6 v lx−3l−8=−6
lx−3l=14 v lx−3l=2
x−3=14 v x−3=−14 v x−3=2 v x−3=−2
x=17 v x=−11 v x=5 v x=1
21 paź 22:06
Kaznodzieja: Ok, dzięki wielkie. Za równanie, a co z nierównościami?
21 paź 22:17
Piter: b) l3−lx+5ll≤1
3−lx+5l≤1 ∧ 3−lx+5l≥−1
−lx+5l≤−2 ⋀ −lx+5l≥−4
lx+5l≥2 ⋀ lx+5l≤4
x+5≥2 ⋁x+5≤−2 ⋀ x+5≤4 ⋀ x+5≥−4
x≥−3 v x≤−7 ⋀ x≤−1 ⋀ x≥−9
tutaj na osi zaznacz i suma pierwszego wyjdzie x nalezy (−∞;−7>∪<−3;∞) a z drugiego czesc
wspolna x njalezy <−9;−1> i teraz oba te przedzialy na jednej osi i ich czesc wspolna i
wyjdzie x nalezy <−9;−7>∪<−3;−1>
21 paź 22:25
Kaznodzieja: Pomoże ktoś z tym ostatnim przykładem? Bo kompletnie mi to nie wychodzi.
22 paź 15:30