Graniastosłup pole całkowite obiętość
Madzia: I oto terść zadania: "Oblicz pole całkowite i objętość graniastosłupa prawidłowego
czworokątnego o krawędzi podstawy 4 cm i przekątnej 2√7cm" Z góry dziękuje za pomoc
21 paź 21:44
dero2005:

a = 4
D = 2
√7
d = a
√2 = 4
√2
h =
√D2 − d2 =
√(2√7)2 − (4√2)2 =
√−4 → złe dane w zadaniu
D<d
22 paź 08:19
piotrek: dokladnie wzór na przekątną kwadratu jest a
√2 a na przekątną szescianu a
√3 zle dane

czyli d powinno byc 4
√2 a nie tak jak podane w zadaniu
22 paź 09:01
Madzia: czyli nauczyciel robił sobie z nas jaja
22 paź 09:13