trygonometria
+/-: jeżeli α jest kątem ostrym i cosα= 14 to
A. α=75o
B. α=76o
C. α>75o
D. α<75o
analogicznie do poprzedniego mojego dylematu obliczyłem
a=√15
b=1
c=4
tylko jak określić teraz te stopnie ?
21 paź 21:39
Piter: Wystarczy zauważyć, że w przedziale (0;90) cosinus jest funkcją malejącą to znaczy, że im
wiekszy kąt tym mniejsza wartość cosinusa.sprawdz w tablicach kiedy cosα=1/4 a nastepnie
okresl czy więcej czy mniej od 75 pamietajac to wyzej
21 paź 21:57
agata: Ale po co obliczałeś boki? Wystarczy sprawdzić w tablicach. Lub wykorzystać monotoniczność
funkcji. Im mniejsza wartość funkcji tym kąt większy.
OdpC,
bo cos600=0,5
0,25<0,5
α>600
21 paź 22:01
Piter: Agata bardzo słusznie odpowiedziała
21 paź 22:03
+/-: nie wiem już w sumie po co . nie wiedziałem jak sie za to zabrać więc kombinowałem

wielkie
dzięki
21 paź 22:05