Ciało liczb zespolonych
Kasia: Rozwiązać równanie liniowe : (2+4i)z+(3i−5)=15+13i. Wynik zapisać w postaci z=x+iy, gdzie x i y
są liczbami rzeczywistymi zaokrąglonymi z dokładnością do dwóch miejsc dziesiętnych po kropce.
x=
y=
21 paź 21:33
Gustlik: Rozwiązujesz jak "zwykłe" równanie liniowe na liczbach rzeczywistych:
(2+4i)z+(3i−5)=15+13i
(2+4i)z=15+13i−(3i−5)
(2+4i)z=15+13i−3i+5
(2+4i)z=20+10i /:(2+4i)
Teraz usuwasz "i" z mianownika, przypomina to usuwanie niewymierności, czyli pierwiastków:
| | 20+10i | | 2−4i | |
z= |
| * |
|
|
| | 2+4i | | 2−4i | |
| | (20+10i)(2−4i) | |
z= |
|
|
| | (2+4i)*(2−4i) | |
| | 40−80i+20i−40i2 | |
z= |
|
|
| | 4−16i2 | |
Korzystasz z i
2=−1
z=4−3i
Odp:
x=4
y=−3
21 paź 21:46
Vizer: Ależ to Gustlik skomplikowałeś, ja bym zrobił tak:
(2+4i)(x+iy)+3i−5=15+13i
2x+2iy+4ix−4y+3i−5=15+13i
(2x−4y)+(4x+2y+3)i=20+13i
{2x−4y=20/*2
{4x+2y+3=13
{4x−8y=40
{4x+2y=10
−−−−−−−−−−−−−− −
−10y=30
{y=−3
{x=4
z=4x−3i
21 paź 21:52
Vizer: oczywiście z=4−3i
21 paź 21:55
Kasia: Dzieki
22 paź 13:00
Gustlik: @
Vizer, a po co liczyć na dwóch niewiadomych, tam gdzie można na jednej

?
22 paź 14:14