Sprawdź
matematyk: Czy zdarzenia są rozłączne?
P(A)=0,691
P(B)=0,2173
21 paź 20:55
Jack:
niezależne?
21 paź 20:57
matematyk: A∩B=zbiór pusty
21 paź 21:00
Jack:
Wiem co miałeś na myśli − ale to nie zdarzenia są rozłączne, lecz zbiory.
Sprawdź czy suma P(A) i P(B) jest większa od 1 i przypomnij sobie wzór
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)...
21 paź 21:03
matematyk: suma jest mniejsza od 1
21 paź 21:06
Jack:
wiec może być różnie... Dane zadania są zbyt skąpe, żeby udzielić odpowiedzi.
21 paź 21:10
matematyk: ale nie ma więcej danych
21 paź 21:52
matematyk: na podstawie tylko takich danych mam ustalić, czy zdarzenia są rozłączne. Proszę o pomoc
21 paź 22:14
Jack:
nie da się...
21 paź 22:38
matematyk: dlaczego? ale jak mam takie zadanie to jak mam je rozwiązać
21 paź 22:50
Jack:
ponieważ mamy do dyspozycji tylko ten wzór: P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B). Skoro P(A)+P(B)<1 to
P(A∩B) może być zarówno 0 jaki >0. Gdybym P(A)+P(B)>1 wówczas P(A∩B)>0 − u nas ma miejsce ten
pierwszy przypadek. Zobacz, czy na pewno wszystko napisałeś odnośnie do tego zadania...
21 paź 22:59
matematyk: tak, wszystko napisałem odnośnie tego zadania. Jeżeli P(A∩B)>0 to co to oznacza?
21 paź 23:07
Vizer: Że jest część wspólna.
21 paź 23:09
matematyk: czyli są rozłączne czy nie?
21 paź 23:12
matematyk: ?
21 paź 23:20