Wyznacz objętość ostrosłupa
ola1987: Podstawą ostrosłupa jest romb ABCD o polu 8 i kącie ostrym przy wierzchołku A równym 30
stopni, zaś krawędź boczna SD jest wysokością ostrosłupa Pole ściany bocznej
prostopadłej do płaszczyzny podstawy jest równe 10. Wyznacz objętość ostrosłupa
12 mar 17:07
Qba: P-pole rombu
P=a2*sin(30)=8
sin(30)=1/2
a2=16
a=4
Trójkat prostopadły do podstawy jest prostokątny, zatem h*a/2=10
h*a=20
h=5
V=1/3*h*P
V=1/3*5*8=13,33333...
12 mar 17:45
ola1987: dzienx

12 mar 18:21