pochodne
malinowa: witam.
mam obliczyć pochodną funkcji:
chodzi o to,że za bardzo nie wiem jak się o to zaczepić,bo mam "niestandardowe" dane. staram
się kombinować tak, żeby np t=a
2 + b
2 ,potem zapisać u= v
−1 − (a
2 + b
2) do
| | −1 | |
potęgi{ |
| } i z tego pochodną,ale mi wychodzi zły wynik.mógłby ktoś mi pomóc? |
| | 2 | |
z góry dziękuję!
21 paź 19:24
Tadeusz:
a cóż TY tu chcesz kombinować?...
21 paź 19:35
malinowa: no właśnie nie ogarniam co się pod tymi zmiennymi kryje,a co za tym idzie nie wiem jak obliczyć
pochodną
21 paź 19:39
Tadeusz:
a co jest zmienną? ...
21 paź 19:42
malinowa: nie wiem, v, a ,b?
21 paź 19:44
Tadeusz:
uważam , że zmienną jest v ... a i b to stałe w rozumieniu funkcji
21 paź 19:48
malinowa: a dlaczego?
21 paź 19:55
Anna: moge prosic o pomoc sinα=jedna czwarta. oblicz cosα prosze pomozcie
21 paź 20:49
malinowa: ekhm skorzystaj z sin2 + cos2=1 btw może nie w moim temacie
21 paź 21:33