ciągi
+/-: ile jest wyrazów dodatnich w ciągu arytmetycznym o początkowych wyrazach 91,88,85,... ?
21 paź 19:16
Eta:
a
1=91 r= −3
| | 1 | |
an= 91+(n−1)*(−3) = −3n+94 >0 => n < 31 |
| to n=31 |
| | 3 | |
ten ciąg ma 31 wyrazów dodatnich
21 paź 19:37
Nienor: r=88−91=−3
a
n=91−(n−1)*(−3)
a
n=94−3n
a
n>0
94−3n>0
| | 1 | |
A że n∊N+ to nie bierzemy 31 |
| , tylko najbliższą liczbę naturalną spełniającą nierówność |
| | 3 | |
n=31
sprawdzamy:
a
31=94−93=1
a
32=94−96=−2
a
30=94−90=4
Jest 31 takich wyrazów.
21 paź 19:37
+/-: dziękuję
21 paź 19:44