Zapisz matematycznie rozwiazanie zadania
Iwona: działania na zbiorach.
Na parkingu stoi 25 samochodów, 19 fiatów, 11 samochodów czerwonych. Ile może być czerwonych
fiatów?
21 paź 18:09
AC:
19 + 11− x =25 ⇒ x = 5
21 paź 18:21
Iwona: dzięki, a jak to zapisać na zbiorach?
21 paź 18:23
Nienor: X → zbiór wszystkich samochodów
F → zbiór wszystkich fiatów
C →zbiór wszystkich samochodów czerwonych
F,C ⊂ X
X=F+C−[FnC]
[FnC]=...
21 paź 19:13
Iwona: Mam jeszcze jeden dylemat, otóż wydaje mi się że czerwonych fiatów może być od 5 do 11, jeśli
tak to jak to zapisać na zbiorach?
21 paź 20:05
Nienor: C={5,6,7,...,11}
Jeśli na parkingu są tylko fiaty i czerwone samochody to czerwonych fiatów jest dokładnie 5. To
znaczy jeśli nie stoją tam, np. niebieskie mercedesy.
21 paź 20:13