Oblicz promień R,i pole P?
nina: Na trójkącie ABC opisano okrąg.Wyznacz współrzędne środka tego okręgu ,oblicz promień R i pole
P koła ograniczonego tym okręgiem ,gdy A=(−3,2).B=(−5,0),C=(1,−2).
21 paź 17:55
Tadeusz:
S(x
s, y
s)
(−3−x
s)
2+(2−y
s)
2=R
(−5−x
s)
2+(0−y
s)
2=R
(1−x
s)
2+(−2−y
s)
2=R .... i walcz
21 paź 18:02
nina: A czy mogłabym prosić o dalsze wytłumaczenie ,jestem słaba jeżeli chodzi o matematykę .
21 paź 18:13
nina: proszę o pomoc.
21 paź 18:24
Tadeusz:

... ale można i inaczej

Jak policzysz długości boków to okaże się, że trójkąt jest prostokątny... a jeżeli tak to
AC jest średnicą okręgu opisanego ...
21 paź 18:28
nina: Dalej pustka w głowie .Z czego mam policzyć długości boków.
21 paź 18:56
21 paź 19:19
nina: Dziękuję za podpowiedz ,skończę to zadanie jutro,dam odpowiedż ,jakby coś było żle to mogę
liczyć na dalsze wskazówki?
21 paź 19:41
agata: Tadeusz, w tych wzorach powinno być R2.
21 paź 21:41
Gustlik: Jest drugi sposób wyznaczenia współrzędnych środka okręgu opisanego na trójkącie. Okrąg opisany
ma środek w punkcie przecięcia się symetralnych boków. Wyznaczamy równania symetralnych dwóch
dowolnych boków tego trójkąta, a potem z tych równań układamy układ. Rozwiązaniem tego układu
są współrzędne srodka.
A=(−3,2)
B=(−5,0)
C=(1,−2)
Wyznaczam symetralną boku AB:
| | yB−yA | | 0−2 | | −2 | |
aAB= |
| = |
| = |
| =1
|
| | xB−xA | | −5+3 | | −2 | |
| | yA+yB | |
Środek AB S1=(U(xA+xB}{2}, |
| )=(−4, 1)
|
| | 2 | |
wsp. kierunkowy symetralnej:
| | 1 | |
a2=− |
| =−1 (z war. prostopadłości prostych)
|
| | aAB | |
Równ. symetralnej AB:
y=−x+b podstawiam współrz. środka S
1
1=4+b
b=−3
y=−x−3
Liczę symetralną innego boku, np. AC w ten sam sposób:
środek AC S
2=(−1, 0)
Równ. symetralnej y=x+b
0=−1+b
b=1
y=x+1
{ y=−x−3
{ y=x+1
−x−3=x+1
−2x=4
x=−2
y=2+1
y=3
Środek okręgu S=(−2, 3)
Promień np. r=|SA
→|
A=(−3,2)
S=(−2, 3)
Liczę współrzędne wektora SA
→
SA
→=[−3+2, 2−3]=[−1, −1]
r=
√(−1)2+(−1)2=
√2
Pole = πr
2=2π
21 paź 22:09