dla mnie to mongolskie zadania
sytyluzer:
Zadanie1
Wyznacz a ᴗ b, a ᴖ b, a \ b, a \ b gdy
a) A={2,4,6,8} B={1,3,5}
b) B={3,6,9,12} B={2,4,6,10,12}
c) C={X;X ϵ C−2≤X ˂ 5} B={X;X ϵ NX≤6}
Zadanie 2
Mając dane przedziały a i b wyznacz ich sumę, iloczyn i obie różnice
a) A=(−3;4) B= ˂1,5>
b) B=(−∞;1> B= ˂−4;+ ∞)
c) C=(−1;0) B= ˂1,4>
Zadanie 3
Dane są zbiory: A={x ;x ϵ RX≥2} B={X;X ϵ RX≤3½}
A) Zapisz w postaci przedziałów zbiory A i B oraz A' i B'
B) Wyznacz zbiory AᴗB', AᴖB, A\B', B\A
Zadanie 4
Dane są zbiory x i y przy czym
X = √( 9,5 − 13½ )²− 3( 1+2•3−50•0,1 )−1 + 8 • (1½)³
Y = √ 1 + ( −¹⁴⁄₉ )•( ⁹⁄₄ ( −4½ ))
a) Oblicz wartość liczb x i y
b) Oblicz 45% liczby y oraz 120% liczby x
c) Jaki procent liczby y stanowi odwrotność liczby x
Zadanie 5
Zaznacz na osi liczbowej liczby x spełniające podane warunki
a) |x|=4
b) |x|>2
c) |x|≤3
d) |x+3| ˂5
e) |x−2|≥3
21 paź 17:05
sytyluzer@tlen.pl:
Zadanie1
Wyznacz a ᴗ b, a ᴖ b, a \ b, a \ b gdy
a) A={2,4,6,8} B={1,3,5}
b) B={3,6,9,12} B={2,4,6,10,12}
c) C={X;X ϵ C−2≤X ˂ 5} B={X;X ϵ NX≤6}
Zadanie 2
Mając dane przedziały a i b wyznacz ich sumę, iloczyn i obie różnice
a) A=(−3;4) B= ˂1,5>
b) B=(−∞;1> B= ˂−4;+ ∞)
c) C=(−1;0) B= ˂1,4>
Zadanie 3
Dane są zbiory: A={x ;x ϵ RX≥2} B={X;X ϵ RX≤3½}
A) Zapisz w postaci przedziałów zbiory A i B oraz A' i B'
B) Wyznacz zbiory AᴗB', AᴖB, A\B', B\A
Zadanie 4
Dane są zbiory x i y przy czym
X = √( 9,5 − 13½ )²− 3( 1+2•3−50•0,1 )−1 + 8 • (1½)³
Y = √ 1 + ( −¹⁴⁄₉ )•( ⁹⁄₄ ( −4½ ))
a) Oblicz wartość liczb x i y
b) Oblicz 45% liczby y oraz 120% liczby x
c) Jaki procent liczby y stanowi odwrotność liczby x
Zadanie 5
Zaznacz na osi liczbowej liczby x spełniające podane warunki
a) |x|=4
b) |x|>2
c) |x|≤3
d) |x+3| ˂5
e) |x−2|≥3
21 paź 17:10