PILNE
mtz82: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wszystkie krawędzie są sobie równe i mają długość a = 9.
Oblicz objętość, pole powierzchni całkowitej ostrosłupa oraz zaznacz na rysunku kąty:
α − kąt między krawędzią boczną a podstawą
β − kąt między ścianą boczną a podstawą
γ − kąt płaski w ścianie bocznej przy wierzchołku
δ − kąt płaski między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi
21 paź 16:53
dero2005:

a = 9
a − krawędź podstawy i boczna
d − przekątna podstawy
h
s − wysokość ściany
h − wysokość ostrosłupa
d = a
√2 = 9
√2
P
p = a
2 = 9
2 = 81 → pole podstawy
h =
√a2 − (d2)2 =
√92 − (92√2)2 =
92√2
h
s =
√h2 + (a2)2 =
√(92√2)2 + (92)2 =
92√3
P
b = 2a*h
s = 2*9*
92√3 = 81
√3 → pole boczne
P
c = P
p + P
b = 81 + 81
√3 = 81(1 +
√3) → pole całkowite
V =
13P
p*h =
13*81*
92√2 =
2432√2 → objętość
21 paź 19:01
mtz82:
22 paź 15:35