Pomoc
Mickej: Hmm proszę o udzielenie wskazówki jak mam wyznaczyć resztę z dzielenia jednej funkcji
kwadratowej która jest podniesiona do bardzo dużej potęgi i jest dzielona przez drugą
funkcje kwadratową
12 mar 16:45
Basia: Można różnie próbować. Napisz jak to konkretnie wygląda.
12 mar 16:48
Mickej: nie bo wtedy mi napiszesz jak to rozwiązać

a ja chce to sam rozwiązać ale myślę sobie
tak bo chyba już wiem to ten dzielony wielomian będzie miał taką postać
W(x)=P(x)*Q(x)+R
gdzie nasze R będzie miało postać ax+b bo o stopień niżej niż funkcja kwadratowa
więc jeśli pod x podstawie miejsca zerowe które wyznaczę z tej funkcji i podstawie to
wtedy będzie taka postać
W(x)=0*Q(x)+ax+b a że mam dwa miejsca zerowe to dwa układy równań a Q(x) mi sie zeruje
Dobrze mi się wydaje
12 mar 17:02
Basia: Dobrze Ci się wydaje ! Nie napisałabym Ci jak to rozwiązać. Chciałam zobaczyć czy metoda
się sprawdzi ! Daj znać jak poszło !
12 mar 17:06
mm: samodzielny jesteś
pogratulować
12 mar 17:08
Mickej: no to napisze abyście mogli mnie poprawić jeśli się mylę
12 mar 17:09
Mickej: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez P(x)
W(x)=(x2-3x+1)2005
P(x)=x2-4x+3 liczę deltę i tak dalej i otrzymuje taką postać
P(x)=(x-3)(x-1) dalej tak
W(x)=P(x)*Q(x)+R
(x2-3x+1)2005 = x2-4x+3*Q(3)+ax+b podstawiając 3 otrzymam
1=3a+b
(x2-3x+1)2005 = x2-4x+3*Q(1)+ax+b podstawiając jeden otrzymam
-1=a+b wiec mam układ równań
1=3a+b
-1=a+b
a=1 b=-2 więc
R=x-2
12 mar 17:19
Eta:
Ok! Mickej!
Zawsze Ci piszę ,że jesteś WIELKI

Pozdrawiam!
12 mar 17:22