oblicz pole całkowite
kasia1989: Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o wysokości h. Odcinek łączący środek
dolnej podstawy z wierzchołkiem górnej podstawy tworzy z krawędzią boczną kąt α .
Oblicz pole całkowite tego graniastosłupa.
12 mar 16:38
Eta: Rozwiązuję
12 mar 17:41
Eta: Narysuj graniastosłup. zaznacz h, i przekatne w podstawie
przetną się własnie w tym punkcie9 który jest środkiem podstawy)
narysuj ten odcinek
od tego srodka do wierzchołka górnej podstawy
i między tym odcinkiem a wysokością graniastosłupa
zaznacz ten kąt α ( wiesz już jak ?)
utworzył sie trójkat prostokątny:
h -- wys. gran. -- przyprostokatna przyległa do kąta α
d/ 2 -- połow przekatnej w podstawie ( druga przyprostokatna
przeciwległa kątowi α
b --- to ten odcinek,który łaczy środek podstawy z wierzchołkiem gran.
( to jednocześnie przeciwprostokatna w tym rozpatrywanym trójkącie)
do obliczenia Pc
należy obliczyć długość "a" boku kwadratu w podstawie:
bo; Pc = 2a2 + 4a*h ( bo h i α mamy dane )
z funkcji tryg tgα mamy:
tgα= (d/2)/ h d= a√2 --- to dług.przekatnej kwadratu o boku "a"
więc:
d = 2h * tgα zatem: a√2 = 2h*tgα
to a = 2htgα/ √2 po usunięciu niewymierności;
a = √2* h* tgα
teraz podstawiamy do wzoru na Pc
Pc = 2*(√2* h*tgα) + 4*( √2 * h*tgα)*h
Pc = 4*h2 *tg2α + 4*h2 *tgα
Pc = 4h2tgα( tgα +√2) [ j2]
można to jeszcze przekształcać , ale mozna też i tak pozostawić!
12 mar 17:59
ola1987: dziękuję ci nigdy bym sobie z tym nie poradziła
12 mar 18:05
ola1987: bo ja mam takie same
12 mar 18:09