matematykaszkolna.pl
CHEMIA Vizer: Mateusz możesz pomóc w chemii?
21 paź 15:57
Mateusz: Moge ale jak wroce gdzies tak po 20 albo 21 bo teraz musze wyjsc
21 paź 15:59
Vizer: Oke
21 paź 16:00
Mateusz: No to napisz w międzyczasie z czym masz problem zeby jak wroce od razu mozna było przejsc do rozwiązywania problemu ja będe na forum gdzies w tych porach jak napisałem emotka
21 paź 16:04
Vizer: Ok. To tak: Napisać równanie powstania boraksu, czyli czteroboranu sodu Na2B4O7 z kwasu ortoborowego i sody (węglan sodu) z jednoczesnym wydzieleniem dwutlenku węgla. Z góry dzięki za pomoc.
21 paź 16:07
Grześ: 4H3BO3 + Na2CO3 → Na2B4O7 + CO2↑+6H2O Zgadzają się strony emotka Jak przyjdzie Mateusz, to potwierdzi, ale wg mnie równanie okej, bo sprawdzałem obustronnie współczynniki emotka
21 paź 16:12
Vizer: Ok wielkie dzięki, chyba jest dobrzeemotka
21 paź 16:14
Mateusz: Gitara emotka typowa reakcja kwas+ sól przy czym nalezy pamiętac ze aby ta reakcja zaszła trzeba uzyc mocnego kwasu i soli słabego kwasu ale tutaj jeden warunek nie jest spełniony bo H3BO3 nie jest mocnym kwasem niestetyemotka ale tak czy siak reakcja jest prawidłowo zapisana.
21 paź 21:26
Vizer: Dzięki Mateusza za weryfikację. To zadanie w zasadzie nie jest ode mnie, ale od mojego współlokatora, który rozpoczął energetykę, nie mając za dużego pojęcia o chemii, co go lekko zdziwiło gdy dowiedział się, że jest ona wymagana. Jak będzie miał więcej pytań to mam nadzieje, że można liczyć na Twoją pomoc.emotka
21 paź 21:30
Mateusz: Nie ma sprawy emotka no to sie bardzo zdziwi bo przewiduje ze będzie miał do czynienia tez z chemią organiczną pewnie głównie węglowodory i ich przeróbka
21 paź 21:33
Vizer: Ok z góry dziękujęemotka On już ma ciężko, bo chemię mieliśmy w liceum na poziomie mniej niż podstawowym a u niego teraz jest to jeden z najważniejszych przedmiotów, ma w semestrze 2 egzaminy i jednym z nich jest właśnie chemia.
21 paź 21:40
Mateusz: aha to faktycznie nie fajnie ale nie jest to takie trudne jak widac fakt trzeba przysiąść ale da sie zaliczyc powodzenia zycze emotka
21 paź 21:43