21 paź 15:09
Vizer: Na początku założenia do mianownika i pierwiastka, później za √x+1 podstawiasz t i obliczasz
dalej.
21 paź 15:12
sushi_ gg6397228:
dziedzina
podstawienie
√x+1= t
21 paź 15:13
Vizer:
21 paź 15:13
Grześ: proponuję zmienną pomocniczą: t=
√x+1, gdzie t≥0 oraz x+1≥0
| 3 | |
| +2t≤5 z założenia wynika, że wyrażenie 1+t zawsze jest dodatnie, więc wymnażam |
| 1+t | |
obustronnie:
3+2t(t+1)≤5(t+1)
2t
2+2t+3≤5t+5
2t
2−3t−2≤0
Δ=9+16=25 ⇒
√Δ=5
czyli:
| | 1 | |
t∊<− |
| ,2> , lecz t≥0, czyli: |
| | 2 | |
t∊<0,2>
0≤
√x+1≤2 /
2
0≤x+1≤4
−1≤x≤3
x∊<−1,3>
21 paź 15:16
Drakula: Dzięki wam zwłaszcza tobie Grześ
21 paź 15:25