Kombinatoryka
Kogi: Czesc wszystkim

mam problem z tym zadaniem
Spotkalo sie 20 zawodnikow, kazdy z kazdym wymienil uscisk dloni. Ile bylo wszystkich usciskow?
21 paź 14:30
Drakula: mi wyszło 190
21 paź 14:38
Kogi: A z jakiego wzoru korzystales? Nie weim z ktorej strony do tego podejsc
21 paź 14:40
Drakula: na logike to wziąłem a wynik dobry ?
21 paź 14:40
Lucy: To tak jak byś liczył ile przekątnych ma dwudziestokąt plus jego wszystkie boki:
| n*(n−3) | |
| +n, gdzie n−liczba boków tu liczba uczestników;
|
| 2 | |
czyli
| 20*17 | |
| +20=170+20=190 uścisków |
| 2 | |
21 paź 14:43
Kogi: J to rozumiem tak. Zlozmy ze jesem jednym z tych zawodnikow czyli mam do uscisniecia 19 dloni
kolejny zawodnik ma do uscisniecia nie liczac siebie i mnie bo ja juz mu dlon uscisnalem 18
dloni
Itd. I to wszystko do siebie dodaje tak?
21 paź 14:44
Drakula: no ja to tak policzyłem ale okazało się że jednak jest pod to wzór to co napisała Lucy
21 paź 14:44
Kogi: No tak tylko ze tego wzoru nie rozumiem

Moglabys mi to sprobowac wytlumaczyc? Postaram sie za
wszelka cene to zrozumiec
21 paź 14:47
Lucy: Ustaw ludzi na wierzchołkach wielokąta(tu dwudziestokata). uścisków może być tyle ile
przekątnych jest w dowolnym wielokącie gdzie wzór musisz znać z lekcji np. geometrii
| | n*(n−3) | |
|
| (gdzie n − to liczba boków) ale do tego ludzie witają się obok siebie czyli tak |
| | 2 | |
jak boki wielokąta

, więc do tego wzoru dodajesz liczbę boków i jest liczba uścisków.
21 paź 14:51
21 paź 14:56
Lucy: Można to też zrobić jako:
Potraktujmy, że wybieramy dwie osoby spośród 20. Na ile sposobów możemy to uczynić? (te osoby
wybieramy, które mają się witać jako pary)
| | 20! | | 19*20 | |
= |
| = |
| =190 |
| | 18!*2! | | 2 | |
21 paź 14:56
Kogi: Dzieki za pmoc
21 paź 14:58
Grześ: A nie lepiej podstawić pod banalny wzór?
Są to kombinacje bez powtórzeń ( wyklucza to kolejnośc witań osoby A z B, czy B z A, oraz
witania się z samym sobą)
Czyli:
| | | | 20! | | 18!*19*20 | | 19*20 | |
C220= | = |
| = |
| = |
| =190 |
| | | (20−2)!*2! | | 18!*2 | | 2 | |
Gdzie n! jest silnią
21 paź 14:59
Kogi: Musze to przeanalizowac rozumiem ze 20 to liczba zawodnikow jak rozumiec w tym przypadku ta 2
?
21 paź 15:07
Lucy: 2−dwójka− to liczba osób witających sie naraz
21 paź 15:11