Rozwiąż
Drakula: x + 1 = √1+x√9x−2
21 paź 13:58
AC:
do kwadratu
(x + 1)
2 = 1 +
√9x − 2 ⇒ x + 2 =
√9x − 2 /
2
x
2 − 5x + 6 = 0 ⇒ x
1 = 2 ⋁ x
2 = 3
21 paź 14:07
Drakula: dzięki jak bede miał jeszcze kłopot z zadaniem to mogę pisać ?
21 paź 14:09
AC:
Wal śmiało.
21 paź 14:18
Drakula: Możesz rozwiązać jeszcze to bo jestem ciekaw co zrobisz w jednym momencie, konkretnie chodzi mi
o to czy może być przypadek kiedy założenie trzeba 2 raz zmienić
√3x−5 + √x−2 = 3
21 paź 14:24
Vax: Po lewej mamy funkcję rosnącą a po prawej stałą, więc obie funkcje mogą się przeciąć
maksymalnie w jednym punkcie, widać, że x=3 działa.
21 paź 14:33
Drakula: rzeźnik
21 paź 14:40