proszę pomóżcie :-))
paulina: oblicz paulina: na boku AB trójkąta ABC przez punkt R odległy o 3 cm od wierzchołka A
poprowadzono prostą równoległą do boku AC przecinającą bok BC w punkcie S. Wyznacz boki
trójkąta ABC wiedząc, że |RS| = 15 cm, |RB|/|AB|=5/6, a miara kąta CAB=60 stopni
21 paź 12:40
ICSP: To zadanie dane przez nauczyciela specjalnie dla ciebie?
21 paź 12:44
ICSP: Wszystkie boki po 18?
21 paź 12:52
piotrek:

|AR|=3cm |RS|=15cm
układ równań:
|AB|=|RB|+3cm
6*|RB| =5*|AB|
6*|RB|=5*(|RB|+3cm) po wyliczeniu:
|RB|=15cm Kąt CAB= 60
o.
kąt BRS jest równy 60
o ponieważ prosta przez ktróra przechodzą punkt R i S jest równoległa do
AC. Boki RS i RB są tej samej dł=15cm wiec jest to kąt równoramienny. Stad wynika ze kąt RBS
i RSB równiez maja po 60
o. AB BC i AC są tówne po 18cm
21 paź 13:43
paulina: dziękuje ślicznie
21 paź 14:12