Po raz kolejny Proźba o pomoc!:)
tuna: Wyznacz współczynniki a b tak aby W(x)*F(x)=H(x) jeśli:
a) W(x)=x2+3x+2, F(x)=ax+b H(x)=2x3+3x2-5x-6
b)W(x)=2x2-x+5 F(x)=ax+b H(x)= -2x3+7x2-8x+15
12 mar 16:31
Eta:
Podobnie jak poprzednie

!
Spróbuj sama



!
12 mar 16:32
tuna: kurcze nie kapuje tego

:( a jutro mam z tego kartkówke
12 mar 16:39
Eta:
Wymnóż W(x) * F(x)
uporządkuj, i porównaj współczynniki z wielomianem H(x)
napisz co otrzymałs z mnozenia!
dalej .... pomogę !
12 mar 16:41
tuna: a) ax
2+ab
2+3ax+3xb+2ax+2b=-2x
3+7x
2-8x+15
12 mar 16:54
Eta:
Nie!
W(x)*F(x) = (x2 +3x +2)( ax +b)=
ax3 +bx2 + 3ax2 + 3bx + 2ax +2b=
teraz zobacz: tak:
ax3 +( b +3a)x2 +( 3b +2a) x +2b i dopiszemy H(x)
2x3 + 3 x2 - 5 x - 6
widzisz już jakie są współczynniki:
a= 2 ( b+3a) = 3 ( 3b +2a) = - 5 2b = - 6
teraz tylko wyliczyć:
a = 2 b + 3*2 = 3 3b + 2*2 = - 5 2b = - 6
a = 2 b= -6 +3 3b = - 5 - 4 b = - 3
a = 2 b = - 3 b = -3 b = -3
wszystkie się zgadzają więc
odp; a = 2 b = - 3
policz teraz drugi przykład: napisz to sprawdzę !
12 mar 17:15
Eta:
tuna? pamiętaj! mnożysz każdy wyraz pierwszego
przez kazdy wyraz drugiego
Jesteś? bo czekam
12 mar 17:19
tuna: dzięki

za niedługo napisze bo teraz kurcze zbytnioo niemam czasu

:(
12 mar 17:22
Eta: ok
12 mar 17:22
...: b) W(x)=2x2-x+5 F(x)=ax+b H(x)= -2x3+7x2-8x+15
czy ktos to rozwiaze ?
12 mar 18:30
Eta: Pomagałam Ci w poprzednim!
Teraz rozwiąż identycznym sposobem!
napisz jak liczysz:
W(x) * F(x) = czekam!
12 mar 18:43
...: 2x2 - x + 5 * (ax + b) = -2x3 + 7x2 - 8x + 15
2ax3 - 2bx2 - ax2 - bx + 5ax + 5b = -2x3 + 7x2 - 8x + 15
(2b - a) * x2 - (b + 5a) * x + 5b = 7x2 - 8x + 15
i co dalej ? wyznasz mi a i b
12 mar 18:55
...: wyznacz*
12 mar 18:55
Eta: No nie taaaa
kazdy wyraz przez każdy
czy dobrze policzyłaś:? zobacz!:
2ax
3 +2bx
2 - ax
2 - bx+5zx + 5b=
= 2ax
3 + ( 2b - a) x
2 + ( 5a - b) x + 5b ( podpisuje Ci pod nim H(x)
- 2 x
3 +7 x
2 - 8 x +15
teraz już widzisz ? co porównać?
napisz mi czekam!
12 mar 19:01