ciągi, proszę o pomoc!
błyskawica: witam. proszę o pomoc w kilku zadaniach, o jakiekolwiek wskazówki!
zadanie 1
W nieskończonym ciągu arytmetycznym( an ) dane są : pierwszy wyraz a1 = 1 oraz różnica r=−3.
a) Wiedząc, ze an * an+5 = 874, oblicz n.
b) suma kilkudziesięciu kolejnych początkowych wyrazów ciągu an jest równa −2300. ile wyrazów
wzięto do sumy?
zadanie 2
Współczynniki 1, b,c,d (w podanej kolejności) równania x3 + bx2 + cx + d =0
tworzą ciąg geometryczny. Oblicz sumę tych współczynników, jeśli wiadomo, ze liczba 2 jest
rozwiązaniem tego równania.
21 paź 12:31
ICSP: Zad1 a
n * a
n+5 czy (a
n * a
n ) + 5 albo może a
n(a
n+5)

Zad2.
układ równań:
b
2 = c
c
2 = bd
8 + 4b + 2c + d = 0
po rozwiązaniu dodać:
b+c+d i otrzymamy odpowiedź.
21 paź 12:43
agata: zad.2.a1=1,b=a2=a1*q=q , c=a3=a1*q2=q2, d= a4=a1q3=q3
W(−2)=0
−8+4b−2c+d=o
4q−2q2+q3−8=0
q3−2q2+4q−8=0
(q−2)(g2+4)=0
q=2.
a
21 paź 12:52
ICSP: agata jesteś pewna że q = 2
21 paź 12:53
błyskawica: Zad1 an * an+5 czy (an * an ) + 5 albo może an(an+5)
an * an+5
przepraszam
21 paź 12:56
agata: Po podstawieniu niestety, nie.Ale nie widzę błędu, muszę na papierze jeszcze raz rozwiązać.
21 paź 12:59
ICSP: nic się przecież nie stało

a
n = a
1 + (n−1)r
a
n+5 = a
1 + (n−1)r + 5r
tyle teorii
a
n = −3n + 4
a
n+5 = −3n − 15 + 4 = −3n − 11
mnożymy:
(3n−4)(3n+11) = 874
równanie jest dla ciebie.
Pamiętaj że n musi być naturalne. Odp. n = 9
21 paź 13:00
ICSP: źle przepisałaś warunek:
w(2) a nie w)−2) tak jak napisałaś.
21 paź 13:01
błyskawica: Pamiętaj że n musi być naturalne. Odp. n = 9
wyszło mi n=8,7 czyli można zaokrąglić do 9?
21 paź 13:09
agata: Oj, oj W(2)=0
8+4b+2c+d=0
8+4q+2q2+q3=0
q3+8+2q2+4q=0
(q+2)(q2−2q+4)+2q(q+2)=0
(q+2)(g2+4)=0
q=−2.teraz to już chyba dobrze.
21 paź 13:11
ICSP: nie może ci wyjść n = 8,7 bo wychodzi równe n= 9
agata teraz dobrze.
21 paź 13:13
ICSP: zostawiam was na razie. Myślę że sobie poradzicie

Ja idę dołączyć do sekty
21 paź 13:15
błyskawica: własnie tak się dziwię,
(3n −4) (3n + 11) =874
9n2 + 21 − 918 = 0
n2 + 3n − 102 = 0
Δ=417
√Δ = 20, 4
n2 = 8,7
21 paź 13:22
błyskawica: niestety w odpowiedziach jest −5 a nie −2:(
21 paź 13:31
agata: 918:3=306. i wszystko będzie ok.
21 paź 13:40
agata: −2 , to nie końcowy wynik. trzeba dodać
1−2+4−8=−5.
21 paź 13:42
błyskawica: dziękuję

faktycznie dobrze. tylko nie wiem jeszcze jak zrobić zadanie 2, ponieważ w odp mam
−5
21 paź 13:46
błyskawica: aaa dziękuję pięknie
21 paź 13:47