Proszę o sprawdzenie :)
ak: | | x2−9 | |
Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)= |
| . Przekształc wzór funkcji f do |
| | x3−27 | |
najprostszej postaci.
Zrobiłam to tak:
x
3−27=0
(x−3)
3=0
(x−3)(x
2−3x+9)=0
x−3=0
x=3 Dx∊R−{3}
x
2−3x+9=0
obliczam Δ
Δ=−27<0 więc funkcja nie ma miejsc zerowych
czy to tak?
z pzrekształceniem mam problem, gdyż wiem, że x
2−9 to ( x−3)
2 a x
3−27 to (x−3)
3, ale czy to
sie skraca w takim wypadku?
proszę o nakierowanie mnie, bo chce zrozumiec, bo duuużo takich zadań przede mną.
21 paź 11:50
ICSP: x3 − 27 ≠ (x−3)3
To po pierwsze.
x3 − 27 = x3 − 33 = (x−3)(x2 + 3x + 9)
Ten sam błąd z x2 − 9. Spróbuj już sama rozłożyć to wyrażenie. Później wstawiasz do licznika
(x−3)(x2+3x+9) a do mianownika to co ci wyjdzie i skracasz co się da skrócić.
21 paź 11:53
ak: wyszło tak:
| (x−3)(x+3) | | x+3 | |
| = |
| to najprostsza postac a miejsce zerowe |
| (x−3)(x2+3x+9) | | x2+3x=9 | |
normalnie obliczam z tego co wyszło teraz tak?
21 paź 12:10
ICSP: Nie ma znaczenia kiedy ustalisz miejsca zerowe. Pamiętaj tylko że pierwszym krokiem w tego typu
zadaniach jest ustalenie Dziedziny
21 paź 12:12
ak: Dx∊R−{3} ? dobrze mi wyszło? wiem, ze może to łatwe dla innych ale ja juz jestem stara i
zachciało mi sie znow uczyc, więc błagam o cierpliwosc
21 paź 12:18
ICSP: tak.
D:x∊R\{3}
21 paź 12:20
ak: wielkie dzięki
21 paź 12:22
ICSP: Jeszcze miejsca zerowe
21 paź 12:22