Wyznacz miarę kąta rozwarcia stożka .
gregor: Wyznacz miarę kąta rozwarcia stożka , jeśli stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola
podstawy jest równy 2 .
21 paź 10:15
Jolanta: wzór na pole powierzchni bocznei i wzór na pole podstawy
21 paź 10:17
konrad:

πrl/πr
2=2
l/r=2
r/l=1/2
sin α=r/l
sin α=1/2
21 paź 10:19
konrad: Źle zaznaczyłem. To co zaznaczyłem to jest 1/2 α. Jak wyliczysz alfa z tego co napisałem i
pomnożysz przez 2, masz szukany kąt.
21 paź 10:20
konrad: Sorry, zakręciłem trochę

Dobrze jest zaznaczone
21 paź 10:26
gregor: Dzięki za pomoc.
21 paź 10:28
shaka: Konradzie,wszystko ok z tą różnicą,że wyznaczyłeś kąt nachylenia tworzącej stożka do jego
wysokości,nie
kąt jego rozwarcia stożka.
Zgodnie z twoim rysunkiem będzie to kąt β=2α.
Policz zatem sin2α.
Wskazówka: sin2α=2sinαcosα
21 paź 10:32
Jolanta: U{πrl}{πr
2=2
2r=l /: (2l)
α=30
0
2α=2*30
0=60
0
21 paź 10:40