Znajdź wartości ujemne
gregor: Funkcja kwadratowa
f(x) = −2(x−1)(x+1) przyjmuje wartości ujemne gdy:
a) x∊(−∞,−1)∪(1,∞)
b) x∊(−∞,−1)∪<1,∞>
c) x∊(−1,1)
d) x∊<−1,1>
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania z góry dziękuję.
21 paź 10:10
konrad: musisz rozwiązać nierówność
−2(x−1)(x+1)<0
21 paź 10:14
Jolanta: ujemne wartsci czyli f(x) <0
−2(x−1)(x+1) <0
wiesz co dalej ?
21 paź 10:14
gregor: Jolanta nie rozumiem w ogóle jestem ciemny z tego zadania .
21 paź 10:20
Jolanta: A wiesz jak wyglada parabola i co to jest x1 i x2 ?
21 paź 10:22
Jolanta:

f(x)=ax
2+bx+c tak wygląda postac ogólna
f(x)=a(x−p)
2+q tak kanoniczna
f(x)=a(x−x
1)(x+x
2) tak iloczynowa w iloczynowej masz już gotowe pierwiastki
pieriwiastki to takie x ,gdzie parabola przecina os OX
f(x)=−2(x−1) (x+1)
x−1−0 x+1=0
x=1 x=−1
teraz a jeżeli jest dodatnie parabola ma ra,miona w góre
a=−2 ramiona w dół
patrzysz na wykres gdzie f(x) jest mniejszy od zero ( czyli y<0)
Po osią czyli dla x∊ (−1.1)
21 paź 10:33
gregor: Jolanta pisałem że jestem ciemny może jakoś prościej. Ale spróbuję może jakoś coś wyklinie.
21 paź 10:35
gregor: Dzięki zrozumiałem.
21 paź 10:36
krystek: Jolu zapedziłaś sie mniejsze od zera (−∞,−1)U(1,∞)
21 paź 10:40
Jolanta: O rany ale byk
21 paź 10:41
krystek: 
ja czasem też" rozpędzę sie" i popełniam błąd .
21 paź 10:43