Obliczyć wartość wyrażeń - funkcje cyklometryczne:
K: Oblicz:
a)2arcsin(−1)−2arccos0+4arctg(−1)+arcctg√3=
b)4arcsin(cos(arctg0))=
c)cos(3arcsin(√3/2)+arccos(−1/2))=
21 paź 09:39
think:
| | π | | π | | 5π | | π | | π | | 19π | |
a) 2*[− |
| ] − 2* |
| + 4* |
| + |
| = −π − π + 5π + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | |
b) 4arcsin(cos(arctg0)) = 4arcsin(cos(0)) = 4arcsin1 = 4* |
| = 2π |
| | 2 | |
| | π | | 2π | | 2π | |
c) cos(3arcsin(√3/2)+arccos(−1/2)) = cos(3* |
| + |
| ) = cos(π + |
| ) = 0,5 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
21 paź 10:13
K: dzięki, a w przykładzie a) 4arctg(−1)=4*(−π/4)?
21 paź 10:20
think: | | π | |
ups zgadza się, nie wiem jak ja zrobiłam  masz rację K powinno być − |
| . sorki  |
| | 4 | |
21 paź 10:30
K: dzięki raz jeszcze, chciałam się upewnić, czy dobrze to policzyłam
21 paź 10:31