obliczyc miejsce zerowe
mo: a jeśli mam w mianowniku funkcję kwadratową to najpierw obliczam delte i x1 i x2 ? zrobiłam tak
:
z funkcji:
wyliczyłam deltę i x
1 i x
2 czyli :
delta = 16 ;
√16= 4
x
1=−3
x
2=1
więc −3 i 1 nie należa do D
czy D bedzie (− nieskończonosc;−3) suma (1;+ nieskonczonośc) ? a co z licznikiem zrobic?
z licznika wychodzi x= −3 lub X=3
dobrą drogą ide?
21 paź 09:01
:): dziedzina bedzie x∊R−{−3, 1} a nie taka jak napisales/as
−3 odpada bo nie nalezy do D. Zatem x=1 odpowiedź
21 paź 09:05
:): chochlik nie x=1 a x=3 oczywiscie
21 paź 09:06
mo: dziękuję za pomoc
21 paź 09:12