Wartość
xx: Cześć mam problem z nierównością:
|4 − 2x| < 5
Nie wychodzi mi konkretny wynik, proszę o pomoc, pozdrawiam.
21 paź 08:25
krystek: jeżeli masz IxI=5 ⇒x=5lubx=−5 Z geometrycznej interpretacji →jest to odległóść od 0
I teraz IxI<5⇔ x<5 i x>−5
W twoim przypadku
I4−2xI<5 ⇔ i rozpisz.
21 paź 08:29
xx: Właśnie mam problem z 9:
4−2x <5 4−2x>−5
−2x<1 −2x>−9
x> −1/2 x<−4,5
21 paź 08:31
xx: czy jest ro dobrze zrobione?
21 paź 08:56
:): −5<4−2x<5 |−4
−9<−2x<1 |:−2
4,5>x>−0,5
21 paź 09:07
:): x∊(−0,5 ; 4,5) zwroc uwage na znaki
21 paź 09:08
Kinga: 2. przypadek jest źle rozwiązany:
4−2x>−5
−2x>−9
x<4,5(jest to liczba dodatnia, nie ma "minusa" jak u Ciebie powyżej)
oraz pomiędzy tymi przypadkami powinien być spójnik "i" wyglądający "⋀"
i trzeba teraz skończyć rozwiązywanie x> −1/2 ⋀ x<4,5 (narysuj sobie oba przedziały
na osi i zobacz co jest wspólne)
odp: x∊(−1/2, 4,5)
21 paź 09:11