wyznacz miejsce zerowe funkcji, proszę o krótkie wytłumaczenie
mo:
21 paź 08:04
:): ulamek jest równy zero gdy licznik jest równy zero oczywiscie trzeba uwzględnić dziedzinę aby
nie było dzielenia przez zero

Dziedzina x−2≠0 nie można dzielić przez zero x≠2
Zatem ulamek bedzie zero gdy licznik wyzerujemy x
2−4=0 czyli x=2 lub x=−2
Jedną odp odrzucamy bo 2 nie może być odpowiedzią− nie należy do dziedziny(zeruje mianownik).
Ostatecznie jedno miejsce zerowe x= −2.
21 paź 08:09
mo: dziękuję bardzo

a jeśli mam w mianowniku funkcję kwadratową to najpierw obliczam delte i x
1 i x
2 ? zrobiłam
tak :
x
2+2x−3=0
delta=4+12=16,
√delta=4
x
1=−3
x
2=1
więc −3 i 1 nie należą do D
czy teraz mam zrobic tak ?
x
2+2x−3≥0
czyli
D=(−nieskończoności;−3) suma (1;+ nieskończoności)
a co z licznikiem w tej funkcji?
21 paź 08:51