Kombinatoryka
Roxi: Jaka jest różnica pomiędzy wariacją bez powtórzeń a kombinacją? wiem, że w przypadku
kombinacji kolejność nie jest ważna ale nie potrafie dostrzec gdzie ta kolejność ma
występować? czy ktoś może mi to wyjaśnić?
21 paź 01:13
:): masz powiedzmy trzy elementy(litery) a, b, c
powiedzmy że chce wybrać dwa z nich:
1 kombinacje : C
23=3!/(2!*1!)=3 czyli 3 mozliwosci wyboru kolejnosc liter nieistotna : ab,
ac i bc
2 Wariacje bez powtórzen V
23=3!/(3−2)!=3!=6 czyli kolejnosc liter istotna : ab, ba, ac,
ca , bc, cb
Jasne ?
21 paź 08:06
Roxi: Tak to rozumiem, ale nie potrafię zauważyć tej istoty kolejności w zadaniu.
W pewnej klasie liczącej 24 uczniów postanowiono wybrać samorząd składający się z
przewodniczącego, sekretarza, i skarbnika. Na ile sposobów można to zrobić?
Na ile sposobów można wybrać przewodniczącego, zastępcę oraz skarbnika z grupy 24 osób. Jedna
osoba nie może pełnić więcej niż jednej funkcji.
I moje pytanie jest takie: Jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma zadaniami? Na jakiej podstawie
mogę stwierdzić, że kolejność, w którymś z tych zadań jest ważna?
21 paź 12:04
agata: Ogólnie kombinację stosujemy gdy wybieramy jednocześnie ileś elementów. np wyciągamy z urny
losy, piłki. Losujemy karty, wybieramy osoby jako reprezentantów klasy. .
Ale jak losujemy cyfry i tworzymy liczby to kolejność jest ważna, bo 12≠21
Jeśli ustawiamy osoby w kolejce, to też kolejność jest ważna ,bo z punktu tej osoby istotne
jest gdzie się w tej kolejce stoi.
kolejność ważna przy wysiadaniu z autobusu, czy z windy, bo dla osoby wysiadającej ma znaczenie
na którym przystanku wysiądzie.
21 paź 12:36