pradw
kleopatra999: W urnie jest n kul, w tym 4 czarne, a pozostale biale. Losujemy kolejno dwie kule bez
zwracania. Prawdopodobienstwo tego, ze wylosujemy kule roznego koloru wynosi 4/7. Ile jest kul
białych w urnie?
21 paź 00:46
Gustlik: Z reguły mnożenia:
|Ω|=n(n−1),
bo losujesz bez zwracania, a wiec za pierwszym razem masz n możliwosci, a za drugim (n−1)
możliwości
Kule białe losujesz na (n−4) sposobów, a kul czarnych na 4 sposoby
|A|=4(n−4)
Rozwiąż teraz równanie:
| 4(n−4) | | 4 | |
| = |
| → dokończ... |
| n(n−1) | | 7 | |
21 paź 02:02