ss
ratunku : KURDE NO:(:(:(
Rosnące ciągi arytmetyczny i geometryczny maja pierwsze wyrazy równe 9. Trzecie wyrazy
tych ciagów są także równe. Drugi wyraz ciągu arytmetycznego jest o dwa razy większy od
drugiego wyrazu ciągu geometrycznego. Wyznacz te ciągi.
r>0
q>1
a1+2r= a1*q2
a1+r-2=a1*a
a1=9
9+2r=9*q2
7+r=9*q
9q2-18q+5=0
pierw z Δ=12
q=ułamek 1/3 v q ułamek 5/3
12 mar 16:00
mm: już mam, liczyłam i sprawdzałam
masz dobrze, wystarczy podstawić i wyciągnać wnioski, już piszę
12 mar 16:03
Eta: Już Ci napisałam , gdzie robisz błąd!( w poprzednim wpisie u kogoś innego)
12 mar 16:03
mm: masz dwa przypadki
1) dla q=1/3 podstawiasz do wcześniejszej równości w celu wyznaczenia r
r=9q-7
zatem dla q=1/3 mamy r=-4
czyli twoje ciągi to
c.arytmetyczny: 9,5,1
c.geometryczny: 9,3,1
i to samo analogicznie trzeba policzyć dla drugiego przypadku gdy q=5/3
12 mar 16:05
Eta:
mm ... niestety nie jest dobrze

!
jest pomyłka w zapisie drugiego wyrazu!
Zobacz!
12 mar 16:05
ratunku : niestety nie:(
12 mar 16:06
mm: jedyny błąd jaki widzę to w drugim równaniu zamiast a powinno być q
12 mar 16:06
ratunku : wiemy że ciągi są rosnące wiec 1/3 nie moze być
12 mar 16:07
Eta:
do kogo skierowane jest to ... " niestety nie " bo nie wiem?
12 mar 16:07
ratunku :
12 mar 16:07
mm: aaa....zależy czy ma być ten wyraz o 2 większy czy dwa razy większy
ja policzyłam dla "o dwa większy"
12 mar 16:07
ratunku :
12 mar 16:08
ratunku : sorki ma być o dwa większy
12 mar 16:08
mm: zgadza się są rosnące czyli pierwszy przypadek odpada
12 mar 16:08
Eta:
mm zobacz .... a
1 + r =
2*a
1 *q
tak ma być zgodnie z treścią zadania



12 mar 16:09
mm: " o dwa większy"
12 mar 16:10
ratunku : no nie wiem jak ma być..
r>0
q>1
a1+2r= a1*q2
a1+r-2=a1*a
a1=9
9+2r=9*q2
7+r=9*q
9q2-18q+5=0
pierw z Δ=12
q=ułamek 1/3 v q ułamek 5/3
zaczelismy tak rozwiązywać w szkole i sor nie mówił ze źle
12 mar 16:10
mm: wg mnie rozwiązanie jest dobre z tymi uwagami co powyżej pisałam
12 mar 16:11
12 mar 16:11
ratunku :
a1+2r= a1*q2
a1+r-2=a1*a
a1=9 to to jest układ i dalej zaczeliśmy go rozwiązywać
12 mar 16:11
mm: czyli to nie było twoje rozwiązanie i go nie rozumiesz czy rozumiesz co masz napisane?
12 mar 16:13
mm: układ jest dobry tylko w drugim równaniu zamiast a powinno być q-już pisałam
12 mar 16:13
ratunku : Rosnące ciągi arytmetyczny i geometryczny maja pierwsze wyrazy równe 9. Trzecie wyrazy
tych ciagów są także równe. Drugi wyraz ciągu arytmetycznego jest o dwa większy od
drugiego wyrazu ciągu geometrycznego. Wyznacz te ciągi.
to może zróbmy inaczej pomóż mi na nowo rozwiązać te zadanie
12 mar 16:13
ratunku : r>0
q>1
a1+2r= a1*q2
a1+r-2=a1*q
a1=9
9+2r=9*q2
7+r=9*q
9q2-18q+5=0
pierw z Δ=12
q=ułamek 1/3 v q ułamek 5/3 czyli powinno być poprawnie coś takiego tak
12 mar 16:16
ratunku : pomożesz
12 mar 16:16
mm:
c. arytm: a1 a1+r a1+2r
c. geometr: a1 a1*q a1*q2
teraz trzeba zapisać równania
12 mar 16:16
12 mar 16:17
mm: pierwsze wyrazy są równe już mamy uwzględnione
12 mar 16:18
ratunku : a1+2r= a1*q2
a1+r-2=a1*q
a1=9
coś takiego
12 mar 16:18
mm: nie mam potrzeby tylko widzę że "ratunku" nic nie kuma, potrzebę to ja mam rozwiązywania
zadań na forum
www.korki24h.pl i tam wszystkich ZAPRASZAM

ALE TERAZ WRÓĆMY DO ZADANIA
12 mar 16:20
mm: a1=9
12 mar 16:21
ratunku : niestety nie

WIOLKA
12 mar 16:22
mm: teraz drugie wyrazy
w ciągu arytm. jest o 2 większy od drugiego wyrazu w ciągu geometrycznym, czyli aby je
przyrównać to 2 odejmijmy
a1+r-2=a1*q
12 mar 16:22
ratunku : małam tak zrobione

idżmy dalej
12 mar 16:23
mm: i trzecie wyrazy też są równe czyli a1+2r=a1*q2
12 mar 16:24
mm: mówiłam , że masz dobrze, chciałaś od początku
12 mar 16:25
ratunku : tak ..
12 mar 16:26
ratunku : no ok
12 mar 16:26
mm: teraz pod a1 podstawiasz wszędzie 9, a z drugiego równania wyznaczasz r =9q-7 i
podstawiasz do drugiego
12 mar 16:26
mm: tam powstanie równanie kwadratowe: 9+2*(9q-7)=9q2
12 mar 16:27
mm: wymnożyć wszystko na lewą i co otrzymasz?
12 mar 16:27
ratunku : czyli 9+r-2=9*q
9+2*9q-7=9*92
12 mar 16:28
ratunku : no tak 9+2*(9q-7)=9q2
12 mar 16:29
ratunku : 9+18q-14=9q2
12 mar 16:30
mm: na lewą i uporządkować ze względu na potęgi q
12 mar 16:31
mm: otrzymasz równanie kwadratowe, jakie?
12 mar 16:31
ratunku : 18q-q2+4=0
12 mar 16:32
ratunku : tzn nie będzie tak 9q2-18q+5=0
12 mar 16:33
mm: tak, tego kwadratu nie umiesz zapisać przy pomocy symbolu na klawiszu klawiatury nad 6 ?
12 mar 16:35
mm: mamy 9q2+18q-5=0 teraz Δ i pierwiastki q1 i q2
12 mar 16:36
ratunku : piszę ale się nie wyświetla tu... 92
12 mar 16:36
mm: to już potrafisz?
12 mar 16:36
ratunku : o już będzie sie wyświetlać
12 mar 16:36
ratunku : Δ=144 a pierwΔ= 12 q1= uł 1/3 q2=uł 5/3
12 mar 16:38
mm: tak i reszta pisałam na początku naszej rozmowy-zobacz u góry, przy czym pierwszy
przypadek dla q=1/3 odpada, bo ciągi maja być rosnące
12 mar 16:39
ratunku : czyli 9*5/3*7= 105 r=105
12 mar 16:43
12 mar 16:45
mm: czyli r=9*5/3 - 7=15-7=8
12 mar 16:46
ratunku : czyli r=13
12 mar 16:47
mm: dlaczego?
12 mar 16:48
ratunku : 5/3 to ułamek
12 mar 16:48
ratunku : a nie podzielić a nie ma tu jak zapisywać ułamków
12 mar 16:48
mm: (5/3)*9 czyli 9 skracasz z 3 z mianownika i zostaje 5*3 czyli 15
12 mar 16:50
mm: i od tego odjąć 7 mamy ?
12 mar 16:50
mm: to nie jest jasne?
12 mar 16:50
mm: szkoła podstawowa się kłania
12 mar 16:51
ratunku : czyli r=8
12 mar 16:51
ratunku : tak źle spojżałam
12 mar 16:51
ratunku : i co dalej
12 mar 16:58
ratunku : jesteś
12 mar 16:59
12 mar 17:01
mm: zobacz u góry na początku rozmowy-pisałam już
12 mar 17:01
ratunku : no tak ale ja nie wiem skąd to się wzieło
12 mar 17:02
...: pomożesz czy nie

?
12 mar 17:09
mm: coś mnie kręcisz, albo tak ciemny jesteś "ratunku"
12 mar 17:09
mm: już pomogłam, pa!
12 mar 17:09
...: jasne dzieki za taką pomoc...
12 mar 17:10
...: tak będzie w c. aryt 9 27 324
a w c. geom. 9 15 25

12 mar 17:13
12 mar 17:15
mm: c.arytm. 9, 9+8=17, 17+8=25 czyli 9, 17, 25
12 mar 17:18
aaa: a geometryczny 9,15,25
12 mar 17:21
12 mar 17:22
12 mar 17:26
mm: Z tego co widzę
Eta to TY dajesz gotowce
12 mar 17:36