wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji opisanej wzorem
WIKA:
21 paź 00:20
Jolanta: mianownik nie moze być równy zero
(x2+10x+25=(x+5)2
x+5=0
x=−5 D=R−{−5}
21 paź 00:35
Jolanta: miejsce zerowe czyli x dla którego f(x)=0
f(x)=0 mianownik nie moze =0 czyli licznik=0
|x+2|−3=0
|x+2|=3 ⇔ x+2=3 u x+2=−3
x=1 x=−5
miejsca zerowe funkcji x=−5 x=1
21 paź 00:50
:): nie do końca jolanta m zerowym nie jest −5 bowiem nie należy do dziedziny. Przecież : −5 zeruje
mianownik sama zresztą wyznaczyłaś dziedzinę ale jej nie uwzględniłaś. Jedno mmiejsce zerowe
jest x=1 jeśli już
21 paź 08:13