Fizyka ruch po okregu
Pomozcie z fizy: Dobrywieczor,
Jak ugryźć takie zad?
Po uwiązaniu kamienia na sznurku chłopiec zatacza nim w poziomie okrąg o promieniu R=1,5m na
wysokości H=2,0m nad ziemią. Sznurek pęka, kamień odlatuje w bok i spada na ziemię po
przebyciu w poziomie odległości d=10,0m. Jaka była wartość jego przyspieszenia dośrodkowego,
gdy poruszał się po okręgu?
Pozdrawiam
20 paź 23:38
think:

Mamy tutaj do czynienia z rzutem poziomym. Wzór na zasięg tego rzutu to:
Z = v
o√Ho/g
z czego nie znamy tylko v
o
Jak już wyznaczysz v
o to przyśpieszenie dośrodkowe to:
21 paź 10:27
ICSP: fajny człowiek
21 paź 12:10