matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak to rozpisać? (usuwanie niewymierności z mianownika ułamka)
Sylwia:
1
√
2
(1+
√
2
−
√
3
)
b)
= . . . =
1+
√
2
+
√
3
4
3
3(
√
2
+2+
√
6
)
c)
= . . . =
1+
√
2
−
√
3
4
1
√
5
+
√
3
−
√
6
−
√
10
e)
= . . . =
√
6
+
√
3
−
√
10
−
√
5
2
20 paź 23:08
Tadeusz:
b)
1+
√
2
−
√
3
1+
√
2
−
√
3
=
=
(1+
√
2
+
√
3
)(1+
√
2
−
√
3
)
(1+
√
2
)
2
−3
1+
√
2
−
√
3
√
2
(1+
√
2
−
√
3
)
=
=
2
√
2
4
20 paź 23:21