Niewiadoma pomocnicza
FredS: Ja mam pytanie a nie zadanie bo zostało mi jeszcze 26 zadań do zrobienia a nie moje sobie
przypomnieć co się robiło gdy miało się niewiadoma pomocniczą. Mam policzona i co trzeba
zrobić?
20 paź 22:59
FredS: X4+2x2−24=0
20 paź 23:03
konrad: t=x2
t2−2t−24=0
Jak policzysz to przyrównujesz to do x2 i obliczasz x.
20 paź 23:07
Eta:
można też tak:
(x2−4)(x2+6)=0
(x−2)(x+2)(x2+6)=0
x=2 v x= −2
20 paź 23:07
FredS: Tak. Juz wszystko.jasne. po prostu od gimnazjum nie robilem nic z matematyki a teraz musze sie
znow wdrozyc. przeprazam za brak polskich znakow ale pisze z telefonu.
20 paź 23:16