Usuń niewymierność z mianownika ułamka
Sylwia: Usuń niewymierność z mianownika ułamka:
20 paź 22:32
sushi_ gg6397228:
najpierw zajmij sie tym co jest pod duzym pierwiastkiem
| √5+√3 | | √5+√3 | |
| * |
| =... |
| √5−√3 | | √5+√3 | |
20 paź 22:35
Sylwia: | | √5+√15+√15+3 | | (√8+2√15)*√2 | |
Zrobiłam tak, dalej wyszło mi : |
| = |
| |
| | √2 | | √2*√2 | |
| | √16+2√30 | |
i po wymnożeniu otrzymałam taką postać : |
| |
| | 2 | |
Czy można coś z tym zrobić ewentualnie jak to poprawić żeby wyszedł poprawny wynik czyli
20 paź 22:48
sushi_ gg6397228:
jak zrobisz moj przyklad to bedzie
i potem
√(4+√15) koniec zadania
21 paź 10:47
Jolanta: Ale odpowiedż ma byc jak wyżej
21 paź 11:01
sylwia: | 1 | |
| Usuń niewymierność z tego ułamka |
| √6+√3−√10−√5 | |
22 paź 14:54
sushi_ gg6397228:
| 1 | |
| i teraz domnoz ()+() licznik i mianownik |
| (√6+√3) − (√10+√5) | |
22 paź 15:10
sushi_ gg6397228:
a nawet mozna zauwazyc ze
√6+ √3 − √10 −√5= √3 (√2+1) −√5 (√2+1)= (√2+1)(√3−√5) i teraz mozna
ładnie to juz policzyc
22 paź 15:19
sylwia: dzięki
22 paź 16:09
Tadeusz:
i cóż Ty sushi gg6397228 z tego "ładnie policzysz" ... tylko "masło maślane"
... w mianowniku jak była niewymierność tak i pozostała ...
22 paź 16:25
agata: Teraz tylko domnożyć licznik i mianownik przez (√2−1)(√3+√5)
22 paź 16:29
Mariola: odpowiedźcie mi na to proszę .
b) 3−√2/√2+2
c) √3+4/2√3+2
e) √2+3/3−√2
f) 4−2√3/4+2√3
g) 2√6−√2/2√6+√2
h) 3√15+√3/√3−3√15
function(){return this[this.length-1]}
15 gru 17:53