Permutacje, chociaż wskazówka.
layla: Nie proszę o rozwiązanie ale o wytłumaczenie, bo za cholerę tego nie widzę..
Doprowadź do najprostszej postaci:
(n+2)(n+1)n! = ?
i trudniejsze
U{(n+3)!(3n)!}{(3n+1)!(n+2)!= ?
To może resztę uda mi się samodzielnie...
20 paź 22:25
kachamacha: (n+2)!
20 paź 22:26
layla: | (n+3)!(3n)! | |
| |
| (3n+1)!(n+2)! | |
oczywiście tak powinno być
20 paź 22:27
AC:
rozpisz (n +2)! zaczynając od n + 2
20 paź 22:27
layla: no ok, odpowiedzi też mam, ale ja tego nie widzę
20 paź 22:27
AC:
(n+2)(n+1)n(n−1)(n−2)(n−3)...........3*2*1=(n+2)(n+1)n!
a teraz?
20 paź 22:30
layla: Przecież jak wszystko wymnożę w pierwszym przykładzie to wyjdzie n2+3n+2*n!
20 paź 22:32
Anna: 1) = (n+2)!
2) o ile dobrze odczytałam
| | (n+3)!(3n)! | | (n+2)!*(n+3)*(3n)! | |
|
| = |
| = |
| | (3n+1)!(n+2)! | | (3n)!*(3n+1)*(n+2)! | |
20 paź 22:32
AC:
Nie oto chodzi żeby wymnażać!
tylko zauważ:
(n+2)! = (n+2)(n+1)n!
20 paź 22:34
layla: no już lepiej, ale to jest tak od drugiej strony. a łopatologicznie tłumacząc co mam zrobić
widząc przykład? ciemność widzę, ciemność.
20 paź 22:34
AC:
Dobra inaczej.
Napisz ile to będzie
(n+1)n! = ?
20 paź 22:36
layla: nie mogę tego zatrybić
AC napisałeś, że:
(n+2)(n+1)n(n−1)(n−2)(n−3)...........3*2*1=(n+2)(n+1)n!
nie rozumiem dlaczego po n mnozysz dalej niz n−2 i po co tam mnożysz 3 przez 2 przez 1
20 paź 22:37
layla: AC,
"Napisz ile to będzie (n+1)n! = ?"
to mam mnożyć tak w nieskończoność?
(n+1)n(n−1)(n−2) itd?
taaak, wiem, że jestem już wkurzająca.
20 paź 22:40
AC:
z definicji silni mamy
6! = 6*5*4*3*2*1
7! = 7*6*5*4*3*2*1 = 7* 6!
8! = 8*7*6*5*4*3*2*1 = 8* 7! = 8*7*6!
a z tym się zgadzasz?
20 paź 22:40
layla: taaaaaak, ja ogólnie rozumiem to wszystko, tylko nie wiem jak mam to przełożyć
20 paź 22:44
layla: czy to jest tak, że tak jakby to (n+1) mieści mi się w (n+2)! bo( n+2)! to będzie
(n+2)(n+1)n(n−1)itd...
?
20 paź 22:46
AC:
jeśli to rozumiesz to ogólnie dla n będzie
(n+1)! = (n+1)*n!
(n+2)! = (n+2)*(n+1)!
(n+3)! = (n+3)*(n+2)!
a te zapisy?
20 paź 22:47
AC:
tak w (n+2)! mieści (n+1)! itd.
20 paź 22:48
layla: OK, ale np w tym drugim przykładzie mogłabym rozłożyć na n!*(n+1)*(n+3)?
20 paź 22:53
layla: tfu, miało być n!*(n+1)*(n+2)
20 paź 22:54
AC:
z drugiego spróbuj wyliczyć np.
20 paź 23:00
layla: Dobra chyba to mamy!

będzie:
skróci się i wyjdzie (n+3)
20 paź 23:06
AC:
20 paź 23:08
20 paź 23:10
layla: Nie wiem co mi się stało. Przecież to jest tak samo jak na normalnych liczbach...
a w takim przykładzie:
wg mnie będzie
| (n−1)! | |
| zostaje (n−2)*(n−3). W odp. jest (n−1)(n−2) nie rozumiem |
| (n−1)!*(n−2)*(n−3) | |
dlaczego
20 paź 23:13
layla: AC, w tym od Ciebie:
| (3n)! | | 1 | |
| = |
| ? |
| (3n)! (3n+1) | | (3n+1) | |
20 paź 23:16
AC:
nie
(n−1)! = (n−1)(n−2)(n−3)! i skróci się (n−3)!
20 paź 23:16
AC:
To ode mnie jest dobrze!
20 paź 23:16
layla: OK, ale dlaczego nie może być tak jak ja zrobiłam?
20 paź 23:26
layla: Chodzi o to, że rozkładam z większej 'wartości'?
20 paź 23:28