Zadanie maturalne
Karpiu: Dla chętnych
Długości krawędzi podstawy i wysokość prostopadłościanu tworzą w wymienionej kolejności ciąg
geometryczny o ilorazie równym 2. Suma długości trzech krawędzi wychodzących z jednego
wierzchołka jest równa 56. Wyznacz sinus kąta nachylenia przekątnej prostopadłościanu do
płaszczyzny jego podstawy.
Zapraszam wszystkich chętnych
20 paź 22:09
kachamacha: a,b,c−ciąg geom,gdzie q=2
więc b=2a, c=2b
oraz a+b+c=56
20 paź 22:13
kachamacha: podstawiając odpowiednio mamy:
a=8
b=16
c=32
| | c | |
sinα= |
| gdzie d−przekątna bryły |
| | d | |
20 paź 22:15
kachamacha: d zostawiam Tobie
20 paź 22:17
Asia: To wiemy:
a+b+c=56
q=2
Wg formuły na sumę ciągu geometrycznego znajdujemy a1:
a1=8, a2=a1*q=16, analogicznie a3=32
Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt, znamy jego boki 8 i 16, więc znajdujemy przekątną
wg. twierdzenia Piitagorasa: 8√5
Analogicznie znajdujemy przekątną prostopadłościana: 8√21
Sinus szukanego kąta: 4/√21=ok.0,873
PS> Kachamacha nic nie obliczył(−a)
20 paź 22:31
Asia: Jeszcze dodam że jest to kąt ok. 61st.
20 paź 22:32